Ansambl narodnih igara

Društvo je osnovano 12. oktobra 1947. godine kao organizacija za negovanje umetnosti i tradicije pri Medicinskom fakultetu Beogradskog univerziteta. Od osnivanja pa do današnjih dana kroz Ansambl narodnih igara i pesama, orkestar narodne muzike i druge sekcije, prošao je veliki broj studenata Medicinskog, Farmaceutskog, Stomatološkog, Veterinarskog kao i svih drugih fakulteta Beogradskog univerziteta koji su za svoje amatersko delovanje dobili bezbrojna priznanja.

Od dosadašnjih uspeha mogu se izdvijiti sledeći:

  • Višestruke pobede na festivalalima “Amateri svome gradu” koji organizuje Savez KUD Beograda.
  • Višestruke pobede na Republičkim festivalima folklora u organizaciji Saveza amatera Srbije.
  • Žiri republičkog festivala je 1992. godine odlučio da naš ansambl proglasi najboljim u Srbiji, a ne kao do tada da izabere pet ansambala prve kategorije.
  • Pobeda na “Evropskom festivalu folklora akademskih kulturno - umetničkih društava Evrope” u Zvolenu - Slovačka.
  • Nastup na renomiranom festivalu "Libertas" u Dubrovniku kao jedini predstavnik amaterskih kolektiva bivše Jugoslavije zajedno sa profesionalnim ansamblima "Lado", "Kolo" ,"Tanec" i "Šota".
  • Dobitnici smo zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice Srbije.
  • Zbog svog umetničkog kvaliteta Društvo je dobilo priznanje od Beogradskog univerziteta koji ga promoviše u svoje treće Akademsko društvo 1984. godine.
  • Pobeda na Festivalu folklora “Susreti Abrašević” stare Jugoslavije.

Program

Ansambl narodnih igara i pesama Društva izvodi uzbuđujući program, koji je stekao slavu i obožavaoce za svoje igrače, muzičare i pevače širom Evrope i Bliskog istoka. Pod umetničkim rukovodstvom Srboljuba Ninkovića, studenti-amateri umetnici, izvode narodne igre, pesme i melodije koje reprezentuju kulturno bogatstvo Srbije kao i srpskog naroda iz okruženja. Program je baziran na umetnički obrađenim originalima muzike, igre i pesme, originalnim i scenski primenjenim kostimima, i kompleksnim ritmovima.

Nakon koncerta u Sava Centru 2004. godine, otpočeli smo studiozan rad na osavremenjivanju programa. Na repertoaru ansambla će se naći koreografije koje predstavljaju potpuno nov scenski pristup narodnoj umetnosti izražen u celokupnoj obradi ne samo igre i muzike, već i scenografije, dramaturgije, svega onog što pruža sveobuhvatni scensko - umetnički doživljaj. To su: “Legenda o Natami”, “Tambura ljubavi”, “Pod Kosmajem frula svira”, “Vašar u Topoli 1804. godine”, “Stazama Suve Planine”, “Igre iz Crne Trave” (radni naslov)...

Turneje

U poslednjih nekoliko godina, realizovali smo sledeće turneje: Sicilija, Grčka (2003.), Belgija (2005.), Tunis, Mađarska (2007.), Cetinje, Istanbul (2008.), Portugal, Tunis (2009.), Tunis (2010.), Barselona (2011.), Grčka, Nemačka (2013)...

Naša vrata su otvorena za sve vas koji želite da postanete deo tradicije duge preko 60 godina, ostvarite nova prijateljstva, proputujete svet i kroz igru i smeh spoznate smisao i snagu kolektiva, izrazite sebe i steknete korisne navike i smernice koje će vam pomoći u vašem budućem radu. Priključi nam se!

 

Aktuelnosti

Saznajte sve o našim koncertima, turnejama, prijemu novih članova...

» više

 

Repertoar

Koreografije koje možete videti samo kod nas.

» više

 

Angažujte nas

Do sada smo nastupali na brojnim značajnim događajima u zemlji i u inostranstvu.

» više