Umetnički direktor

Srboljub Ninković, koreograf, rođen je 1950. godine u Obrenovcu kraj Beograda. Osnovno, srednje i visoko obrazovanje stekao je u Beogradu. lgračku afirmaciju doživeo je kao solista Akademskog nacionalnog baleta Branko Krsmanović u Beogradu. U svojstvu igrača soliste nastupao je na mnogim pozornicama širom sveta, pa i onim najvećim, kao što su: Pariska opera, Teatar lepih umetnosti u Meksiko Sitiju, Karnegi hol u Njujorku, Kenedi centar u Vašingtonu itd.

Scenskim prikazivanjem narodnih igara u ulozi koreografa, počeo je da se bavi u svojoj dvadesetoj godini. Postavio je veliki broj igara koje izvode ne samo najveći amaterski ansambli nego i profesionalni ansambl narodnih igara Srbije “Kolo”. Svoje koreografske kreacije ostvarivao je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, Ateljea 212, Opere Madlenianum, na filmu, televiziji. Bio je i umetnički direktor beogradskih akademskih ansambala Krsmanović i Španac.

Kao vrsni poznavalac scenske umetnosti, često je član festivalskih žirija i stručnih foruma. Za rad u oblasti kulture dva puta je nagrađivan zlatnom značkom Kulturno prosvetne zajednice Srbije, a za koreografski rad više puta na beogradskim, republičkim i evropskim festivalima.

Koreografije (izbor): „Igre iz Vladičinog Hana“ (Ansambl Kolo); „Srpske Svatovske igre Kosovskog Pomoravlja“ (AKUD Branko Krsmanović); „Noć U Mehani“, „Pod Kosmajem Frula Svira“ (Ansambl Kolo); „Dve Udovice“ (Opera & Theatre Madlenianum); „Legenda O Natami“, „Vašar U Topoli 1804. Godine“, „Tambura Ljubavi“, „Bašalen Romalen – Romske igre iz Vojvodine“, „Stazama Suve Planine“ (AKUD Mika Mitrović Jarac).

 

Aktuelnosti

Saznajte sve o našim koncertima, turnejama, prijemu novih članova...

» više

 

Repertoar

Koreografije koje možete videti samo kod nas.

» više

 

Angažujte nas

Do sada smo nastupali na brojnim značajnim događajima u zemlji i u inostranstvu.

» više